Manapság egyre több ember próbál visszatérni a természetes termékek használatára, nem csak a táplálkozás terén, hanem az egyéb tisztító és tisztálkodó szerek használatát illetően is.

Ez elsőre nem is tűnik, olyan nehéz feladatnak, de ha szeretnénk eligazodni az egyes termékek valós mivoltát illetően, könnyen jutunk téves információkhoz.

Fontos megismerkednünk a mostanában „újra felfedezett” egyik ilyen 100 %-ban természetes eredetű tisztítószer, a mosószóda történetével.

A mosószóda kémiailag Na2CO3 hétköznapi néven szóda vagy sziksó tulajdonképpen egy a természetben is előforduló fehér, kristályos anyag, a szénsav nátrium sója. Megtalálható különféle kőzetekben, szikes talajokban és egyes tavakban is.

Már az ókori egyiptomiak és használták speciális tisztító hatása lévén nem csak textíliák mosására, hanem tisztálkodásra is, mivel bizonyos kőzetek bomlástermékeként könnyes hozzájutottak a környezetükből.

Magyarországon évszázadokkal ezelőtt is előszeretettel használták ki kiváló tulajdonságait.

Jelentős tisztító ereje vízben való hidrolíziséből származik, ami azt jelenti, hogy vízben oldva lúgos kémhatású anyaggá bomlik, amely a mosószerek és tisztálkodó szerek alapját is képezi.

A hidrolízisének az egyenlete a következő:
Na2CO3 + 2 H2O = H2CO3 + 2 NaOH

Az egyenletben látható, hogy a keletkezett bomlástermékek egyike a szénsav, mely egy természetes gyenge sav (mely az ásványvizekben is megtalálható), a másik anyag pedig a nátronlúg, amely a tisztítási hatásért felelős anyag.

Tisztítási hatásfoka abszolút összevethető a manapság kapható mosószerekkel, így amellett, hogy ruháink teljes mértékben tiszták lesznek kiélvezhetjük a sok más egyéb pozitív tulajdonságát is.

Nem hagyható figyelmen kívül az a rendkívül fontos szempont sem a háztartásban használatos segédanyagok kiválasztásánál, hogy a mosószóda sem az eredeti, sem pedig az elbomlott állapotában nem rendelkezik a környezetre ártalmas hatásokkal, így tudatos vásárlással egyénileg is tehetünk lépéseket környezetünk megóvása érdekében. Ráadásul, ha a mosószódát használják elkerülhető az is, hogy az egyéb mosáshoz alkalmazott vegyszerek a természetes vizekbe, illetve talajba kerülve a növényi és állati élelmiszerek révén bekerüljenek a mi szervezetünkbe.

Legfőbb tulajdonsága, hogy hígított állapotában nem irritálja a bőrt és ráadásul teljes mértékben kiöblíthető a textíliákból, így nem allergizál, tehát ekcémában és egyéb bőrproblémák esetén is biztonságosan alkalmazható.

Robbanásszerű elterjedése akkor következett be, amikor Solvay 1861-ben lehetővé tette ipari mértékű előállítását, amikor is megalkotta a Solvay-eljárást, amellyel lehetőség nyílt a mosószóda gazdaságos, nagymértékű gyártása.

Ezzel a módszerrel konyhasóból, ammóniából és szénsavból több lépésen keresztül történik a mosószóda előállítása.

  1. Nátrium-klorid, ammónia, szén-dioxid és víz reakciója közben nátrium-hidrogénkarbonát és ammóniumklorid keletkezik:
    NaCl + NH3 + CO2 + H2O -> NaHCO3 + NH4Cl
  2. 100 Celsius-fok feletti hőmérsékleten a nátrium-hidrogénkarbonát szén-dioxiddá, vízzé és nátrium-karbonáttá(ez a mosószóda) bomlik:
    2 NaHCO3 -> Na2CO3 + CO2 + H2O

A mosószódát nem csak a nevéből is adódó mosásra alkalmazzák. Felhasználja még az élelmiszeripar is sütőporok, vajkészítmények és édességek készítéséhez adalékanyagként. Olyan mértékben veszélytelen vegyületről van szó, hogy élelmiszerekben korlátlan mennyiségben alkalmazható. Élelmiszer adalékanyag kódja E500.

A háztartási területen is sokrétűen alkalmazható: mosás, vízlágyítás, mosogatás, takarítás, tisztálkodás(hajmosás, fürdés).

Mosáshoz:
fehér textíliákhoz önmagában is alkalmazható egyedüli tisztítószerként, enyhe fehérítő hatással is rendelkezik

színes ruhákhoz fele arányban érdemes más mosószert együtt alkalmazni a mosószódával, a színfakulás elkerülésének érdekében

Vízlágyításhoz:
ha nem mosószerként, csak vízlágyítóként van rá szükség, akkor kisebb mennyiségű mosószóda alkalmazása is elégséges

Tisztálkodáshoz:
fél evőkanál mosószóda 5 liter langyos vízben való oldását követően alkalmazható fürdéshez, kéz- és hajmosáshoz.

Mosogatáshoz:
1 evőkanálnyi mosószóda 5 liter langyos vízben való feloldása szükséges, majd ebben el tudjuk végezni a mosogatást

Takarításhoz:
felülettisztításhoz 1 evőkanál mosószóda 3 liter langyos vízben való feloldása szükséges
erős súroló hatás eléréséhez 3 evőkanál mosószóda 1 liter forró vízben történő feloldása szükséges.

Dr. Takács Balint