A szappan történetéről

Hogy a szappan mikor jelent meg az emberiség történetében, azt nem tudjuk pontosan, de abban biztosak lehetünk, hogy különböző célokra, különböző formában már évezredekkel ezelőtt is használták.

Mumifikálás és bőrcserzés

Mielőtt a szappan tisztálkodóeszközzé vált volna, elődeink bőrök cserzésénél és kikészítésénél dolgoztak vele.

Az egyiptomiak a mumifikáláshoz alkalmazták az olajak és zsírok lúgos sóit. Az Ebers-féle papirusztekercsek azt támasztják alá, hogy ezeknek a szappantartalmú anyagoknak gyógyító hatást is tulajdonítottak, és virágokból sajtolt illóolajokkal tették használatukat kellemesebbé. A sivatagban nagy mennyiségben fellelhető sziksó vagy szóda nagyban hozzájárult az egyiptomi szappankészítéshez.

Szappanszerű kenőcs testre, hajra

Cseréptöredékek utalnak arra, hogy a babiloni nők i.e. 2800 körül hajpomádét készítettek az olajakból és hamuból előállított szappanszerű kenőcsökből.

Az ókori görögök nagy hangsúlyt fektettek a testkultúrára, ám szappanról vagy szappanszerű anyagokról nem tesznek említést a korabeli leletek. Testük tisztítására agyagot, homokot, horzsakövet és hamut használtak, majd utána olajjal kenték bőrüket.

A rómaiak hasonlóképp tisztálkodtak, hamut használtak, majd olajjal dörzsölték be magukat. A testre felvitt anyagokat a megfelelő kaparó eszközökkel távolították el.

Plinius a Historia naturae c. művében ír arról, hogy milyen hasznos a gallok által használt, kecskezsírból és hamuból készített szilárd vagy kenőcsös szappan. A római asszonyok nagy érdeklődést mutattak iránta. A meghódított területekről hozatott szappant a tisztálkodás mellett hajszínezésére is használták, az ugyanis különlegesen szép vörös színt eredményezett.

Megindul a gyártás

A szappan tisztítóhatására a IX. századi, arab alkimisták feljegyzéseiben is találhatunk utalásokat. Ekkor már jelentős Európában az arab, perzsa és indiai szappanbehozatal, mellyel egyidőben a szappangyártás is fejlődni kezd. Nagy Károly rendeletben írja elő, hogy a hűbéri birtokokon szappanfőző iparosokat is kell tartani.

Olívaszappan

Olíva – régen és ma

Az olívaolajból készülő szappan már az antik civilizációk számára is ismert volt. A családok – akik préseléssel nyerték ki az olajat a bogyókból – az utolsó préselés eredményét az étkezés helyett szappan előállítására használták fel, mely az olaj magas vitamin- és zsiradéktartalmával, hidratáló hatásával magyarázható. A készítés módja generációról generációra öröklődött. A különféle illóolajokkal, kivonatokkal készített szappan ma is népszerű, a kézműves és gyári előállítás polcain egyaránt szerepel.

Liebig német kémikus gondolata szerint „valamely nép kultúrájának legbiztosabb mértéke a szappanfogyasztás nagysága”.Válogass szappanjaink közül webáruházunkban.

(Forrás: Gyöngyösi Anna)