Mosás mosószódával

Mosás régen

A kezdet kezdetén vízzel mostak az emberek. A víz hatékony tisztítószer, főként akkor, ha még egy kis mechanikai mozgatással (patakvíz, sulykolófa) erre rásegítünk. A meleg víz hatékony lehet a kis mennyiségű zsiradékok ellen is. Önmagában a víz azért messze nem tökéletes megoldás, ezért az emberek hamarosan segítségül hívták a lúgokat, amelyek nagyon hatékonyak lehetnek: a színanyagok többségét elszíntelenítik, a zsíros szennyeződéseket pedig vízoldhatóvá teszik (elszappanosítják), ráadásul erős fertőtlenítő hatásuk van.

Kultúrtörténeti érdekesség, hogy Rómában pl. az erjedt vizeletet használták lúgként, a zsidók hamuval mostak. Innen ered a szállóige - hamut szórni valaki fejére -, ugyanis mindez akkortájt a tisztulást jelképezte. A tengermelléki népek jellemzően mosószódával mostak. A nyolcadik század környékén, egy hatékony szappankészítési eljárás kidolgozása után indult európai diadalútjára a szappan. Ekkor még inkább mosakodásra használták, mint mosásra. Mosni csak a 18-19. században kezdtek el vele.

Mosás manapság

Ma egy átlagos családban a mosás egyszerű. A boltban megvásároljuk a kész mosószert, melyet beöntünk a gépbe, és hagyjuk, hogy gép és szer kettőse tegye a dolgát. Ez így persze nagyon kényelmes, de se nem környezet-, se nem bőrbarát. A gyakran előforduló ekcéma kiváltója például sok esetben a mosószer.

Hiába élünk a modern mosószerek korában, szerencsére a környezettudatos emberek egy része kezd visszatérni a régi módszerekhez: mosódióval, mosószódával (lúggal) mosnak, ecettel öblítenek. A mosószóda olcsóbb és bizonyos esetekben hatékonyabb is.

A mosószódát fel kell főzni vízzel (1 l víz + 150 g mosószóda), majd a kész főzetből 1 mosáshoz 1 dl-t kell mosószerként használni. Az öblítőt az ecet tudja kiváltani, mely igény szerint illóolajjal "dúsítható", variálható. Színes ruhákhoz érdemes a mosószódát más mosószerekkel fele-fele arányban kombinálni. 

A kemény víz problémája

A magyarországi víz többségében nagyon kemény, melyet a benne feloldott, nagy mennyiségű kálcium és a magnéziumsók okoznak. A tisztítás szempontjából ezek rossz tulajdonsága, hogy a mosáshoz használt lúgok, karbonátok, szappanok hatására kicsapódnak a vízből. A folyamat végeredménye egy nyúlós, szürke, vízben nem oldódó, iszapos anyag, mely a textília szálai közé ragadva idővel a szín fakulását, a ruha szürkülését eredményezi. Ráadásként az eredeti puhaság is elvész. Hogy ezt megelőzzék, a gyári mosóporokba kémiai vízlágyítókat kevernek, melyek a kálciumionokkal kapcsolatba lépve nem engedik azokat mással reagálni. A vízlágyítók két problémája, hogy vagy drágák vagy környezetszennyezőek. A tudatos vásárló tehát kerüli a használatukat.

Mikor nem okoz gondot a kemény víz? Akkor ha a lúgos mosást savas öblítés kíséri. A kicsapódó kálciumsót ez esetben ugyanis a savas közeg feloldja. A mosószódával történő mosás után tehát ecetes öblítés szükséges, és meg is oldottuk a textíliába beragadt, szürke vízkőiszap problémáját. Egyszerű és hatékony eljárás.

Mosás mosószódával

A sokoldalú mosószóda

A mosószóda tisztító hatását a mosáson kívül a háztartás egyéb területein is jól hasznosíthatjuk.

  • A mosószóda kiváló zsíroldó. A konyhában, a tűzhelyen vagy a csempén lerakódott, valamint az odaégett zsírt nagyszerűen el lehet távolítani vele. Készíthetünk oldatot, mellyel áttörölhetjük a zsírosodott felületeket. Az odaégett, makacs zsírfoltok esetében súrolóporként is használhatjuk.
  • A mosószóda hatékony mosogatószer is. Elég belőle mindössze 1 evőkanálnyi a mosogatóvízbe (5l). Habzani ugyan nem fog, de nagyon szépen tisztít. Az odaégett ételmaradékot is felszedi: öntsünk vizet az edénybe, szórjunk bele egy kis mosószódát, és forraljuk pár percig! Az edény szebb lesz, mint új korában.
  •  A mosószóda a fürdőszobában is beválik. A háziszappanok sajnos elég könnyen hagynak maguk után zsíros szappanlerakódásokat a mosdókagylóban és a kádon. Ezektől is megszabadulhatunk egy kis szódás lemosással.
  • Felülettisztításhoz: 1 evőkanál mosószódát 3 liter langyos vízben kell feloldani. Erős súroló hatás eléréséhez 3 evőkanál mosószódát érdemes 1 liter forró vízben feloldani.
  • Vízlágyításhoz: a mosásnál szokásos adagnak töredékét használva már érvényesül a vízlágyító hatás.
  • Tisztálkodáshoz: a mosószóda bőrbarát tulajdonságairól idekattintva olvashatsz bővebben!Vásárolj mosószódát webáruházunkban, termékeinket idekattintva találod