Mosószóda, a környezet- és bőrbarát tisztítószer


A mosószódát idehaza már évszázadokkal ezelőtt is előszeretettel használták.

Jelentős tisztító ereje vízben való hidrolíziséből származik, mely azt jelenti, hogy vízben oldva lúgos kémhatású anyaggá bomlik, ez adja a mosószerek és a tisztálkodó szerek alapját is.

Hidrolízisének egyenlete a következő:
Na2CO3 + 2 H2O = H2CO3 + 2 NaOH

Az egyenlet magyarázata: a keletkezett bomlástermékek egyike a szénsav, mely egy természetes gyenge sav (az ásványvizekben is megtalálható), a másik anyag pedig a nátronlúg, az biztosítja a tisztító hatást.

Versenyképes a mai mosószerekkel

A mosószóda tisztítási hatásfoka abszolút versenyképes a manapság kapható mosószerek hasonló tulajdonságával, így amellett, hogy ruháink tökéletesen tiszták lesznek, kiélvezhetjük a szer egyéb pozitív tulajdonságait is – például azt, hogy környezetbarát, és kíméletes a bőrhöz, valamint a háztartás egyéb területein, akár a tisztálkodás során is használható.

Környezetbarát

A mosószóda sem az eredeti, sem pedig elbomlott állapotában nem jelent veszélyt az élő környezetre, nincs káros hatása, így használatával egyéni szinten is tehetünk a környezet megóvásáért. Ha a mosószódát választjuk, elkerülhetjük, hogy egyéb, a mosáshoz alkalmazott vegyszerek a természetes vizekbe, illetve a talajba kerülve a növényi és állati élelmiszerek révén bejussanak a szervezetünkbe.

Környezetbarát mosószóda

Bőrbarát

A mosószóda hígított állapotában nem irritálja a bőrt, ráadásul teljes mértékben kiöblíthető a textíliákból, így nem allergizál, tehát ekcémára hajlamos egyéneknél, gyerekeknél és egyéb bőrproblémák esetén is biztonságosan alkalmazható.

Akár meg is eheted

Hogy mennyire nem káros az egészségre a mosószóda, azt jól mutatja széleskörű alkalmazása egyéb területeken. A szert az élelmiszeripar is használja, adalékanyagként megtalálható pl. a sütőporokban, vajkészítményekben, édességekben.

Fürdéshez, hajmosáshoz

A háztartásban a tisztítási folyamatok mellett a tisztálkodáshoz is használható. 5 liter langyos vízben elkeverve fél evőkanál mosószódát, fürdéshez, kéz- és hajmosáshoz is alkalmas oldatot kapunk.A háztartási munkafolyamatokban történő alkalmazásáról ebben a bejegyzésben írtunk.Vásárolj mosószódát webáruházunkban, termékeinket idekattintva találod(A bejegyzés Dr. Takács Bálint cikke alapján készült.)