Szódabikarbóna

Ugrás a webshopba!

A szódabikarbóna felhasználása

A szódabikarbóna egy amfoter vegyület, savként és bázisként is képes viselkedni reakcióiban, ezen kívül antibakteriális, gombaölő és fehérítő hatása is van. Ezeket a tulajdonságait jól fel lehet használni a háztartásban különböző tisztító, fehérítő, fertőtlenítő és szagtalanító szerként használva.

További érdekes felhasználási lehetőségei (bár ezek a napi gyakorlatban talán ritkábban fordulnak elő), hogy kisebb tüzeket remekül lehet vele oltani, urán szennyezést lehet vele ruhákról eltávolítani, ezen kívül Amerikában bio-rovarirtó szerként is regisztrálták.

Tisztítja a kezet: magát a port nedves kézbe dörzsölve tisztító hatást tapasztalhatunk. Körömfehérítés céljából pedig egy tál vízben három evőkanál szódabikarbónát fel kell oldani, és ebben áztatni a körmöket.

Szagtalanító hatását úgy használhatjuk ki leginkább, hogy magát a port a szagot okozó helyre szórjuk, például lefolyóba, cipőbe is lehet, vagy a hűtőszekrény szagtalanítására is alkalmas. Ezeket a helyeket nem csak szagtalanítja, de a baktériumokat, gombákat is elpusztítja. Macskaalomra szórva annak jellegzetes szagát is képes csökkenteni.

Szódabikarbónát gyakran használnak mosógépekbe vízlágyító adalékként.

Felhasználása háztartási tisztítószerként:

Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk.

A csempére tapadt szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával távolíthatjuk el.

A szódabikarbóna por alakban a WC-kagyló fertőtlenítésére és tisztítására is alkalmas. Fürdőszobai kellékeket is tisztítani, fertőtleníteni lehet vele: egy tálban 8-10 evőkanál szódabikarbónát fel kell oldani, és a fésűket, keféket, szivacsokat ebben kell áztatni. Csészékbe ragadt makacs tea- és kávéfoltok eltávolítására is kitűnően használható: egy kevés szódabikarbónát meleg vízben fel kell oldani, majd a csészéket, bögréket ebben az oldatban kell áztatni.

Ecettel együtt használva zsíroldóként és szagtalanítóként is remekül használható.

Szőnyeg tisztítása: Ha a szőnyegünk elkezd különböző szagokat árasztani, az az esetek többségében azért lehet, mert a szőnyeg mélyebb rétegeiben különböző gombák és baktériumok telepednek meg, és az általuk melléktermékként megtermelt anyagok kellemetlen szagúak. Az egyszerű porszívózás ezeket a szagokat nem szünteti meg, de a szódabikarbóna használatával megoldhatjuk ezt a problémát. Egy kefével lazítsuk fel a szőnyeg felületét, szórjunk rá szódabikarbónát, majd negyed óra elteltével porszívózzuk fel. Ismételjük, ha szükséges.

Felülettisztítás: Egyszerűen adjunk 2 evőkanál szódabikarbónát 2,5 deci vízhez, oldjuk fel, majd az oldatot tegyük egy szórófejes flakonba. Így nagyon egyszerűen egy univerzális tisztító és fertőtlenítő oldatot kapunk, amit remekül lehet asztalok, polcok, szekrények, fürdőszobai felületek mindennapi tisztítására használni.

Kisebb dugulások: Enyhén eldugult lefolyókba szórva segít azokat kitisztítani, és eközben még a kellemetlen szagokat is csökkenti.

Meleg vizes oldata segít eltüntetni az ezüst felületeken képződött foltokat.

Figyelmeztetés: A szódabikarbóna hajlamos a króm felületek elhomályosítására, és alumínium tárgyak tisztítására sem alkalmas, mert eltávolítja a felületükön lévő védő oxidréteget, ezzel elősegíti azok korrodálódását. Mosás során a ruhák színét kifakíthatja, ezért javasolt csak fehér ruhák mosására használni.

Az orvostudomány is sokféle felhasználását ismeri a szódabikarbónának: savlekötőként, a szervezet súlyos elsavasodása esetén lúgosító szerként injekciókban, infúziókban és a vizelet lúgosítására is használják, valamint sokféle gyógyszer alkotórészeként is megtalálható segédanyagként. A szódabikarbóna egészségügyi felhasználásával, mellékhatásaival, kockázataival kapcsolatban kérdezze orvosát, gyógyszerészét, és ilyen célra csak gyógyszertári vagy étkezési minőségű szódabikarbónát használjon!

Dr. Takács Bálint
gyógyszerész

Források:

http://antalvali.com/hirek/szodabikarbona-felhasznalasa.html

http://www.eletforma.hu/eletmod/a_csoda_neveszodabikarbona/

http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_bicarbonate

 

http://iaspub.epa.gov/apex/pesticides/f?p=CHEMICALSEARCH:3:0::NO:21,3,31,7,12,25:P3_XCHEMICAL_ID:3832

http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=516892

http://www.pharmindex-online.hu/gyogyszerkereso/natrium-hydrogen-carbonicum-pharmamagist-42-mg-ml-oldatos-injekcio-14240.html?login#document_3475163